МЗ    БСА    Държавна администрация
Актуално Съобщения

СКРИНИГОВА КАМПАНИЯ ЗА ЗА ПЕРИОДА СЕПТЕМВРИ – НОЕМВРИ 2024 г.

  17.09.2024 11:49  

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРОНИЧНИТЕ НЕЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ 2021-2025

Основна цели на програмата са подобряване здравното състояние на населението чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и дългосрочни последствия за здравето от най-често срещаните хронични незаразни болести.

Редуциране нивото на общите за хроничните болести най – често срещани фактори на риска:, които са поведенчески, биологични, психосоциални и на околната среда.

Активизиране на дейности по ранна диагностика на основните хронични незаразни болести.

Приоритетни поведенчески и биологични фактори на риска за здравето са тютюнопушене, нездравословен модел на хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол, повишено артериално налягане, повишен холестерол, повишен индекс на телесна маса.

Приоритетни болести и състоянич са сърдечно-съдовите заболявания, злокачествени новообразувания, диабет и хроничните белодробни болести.

 

В ИЗПЪЛНЕНИЕ ЦЕЛИТЕ НА ПРОГРАМАТА СЕ ПРОВЕЖДАТ СЛЕДНИТЕ ДЕЙНОСТИ

Реализиране дейности за повишаване нивото на информираност, обучение и включване на населението по програмата насочени към намаляване факторите на риска /тютюнопушене, нездравословен модел на хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол/, водещи до ХНБ.

Изграждане на капацитет и умения за консултиране и подкрепа у медицинските и немедицински специалисти, свързани с факторите на риска / тютюнопушене, нездравословен модел на хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол /, водещи до ХНБ.

 

СКРИНИГОВА КАМПАНИЯ ЗА ЗА ПЕРИОДА СЕПТЕМВРИ – НОЕМВРИ 2024 г. З ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ НОВООБРАЗОВАНИЯ НА МАТОЧНАТА ШИЙКА ЗА ЖЕНИ НА ВЪЗРАСТ 20 - 49 г.

ЗА ПЕРИОДА СЕПТЕМВРИ – НОЕМВРИ 2024 г.

 

ГРАФИК ЗА БЕЗПЛАТНИ ГИНЕКОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СКРИНИГОВА КАМПАНИЯ ЗА ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ НОВООБРАЗОВАНИЯ НА МАТОЧНАТА ШИЙКА ЗА ЖЕНИ НА ВЪЗРАСТ 20 - 49 г., НЕЗАВИСИМО ОТ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ ИМ СТАТУС И ФАМИЛНА ОБРЕМЕНЕНОСТ

 

ДЕН

ЧАС

ВТОРНИК

08.00 - 13.00

СРЯДА

13.00 - 16.00

ЧЕТВЪРТЪК

10.00 - 13.00

ПЕТЪК

10.00 - 13.00

д-р Махинова, д-р Мишев

 

 За контакт и записвания: НОВ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР - ВРАЦА

 Адрес: Враца, ул. "Скакля" 6

 Телефони: 092/66 35 35, 092/66 34 34, 0885688124

 

В ПЕРИОДА ОТ 1 ОКТОМВРИ ДО 26 НОЕМВРИ ВМБАЛ „ХРИСТО БОТЕВ“ – ВРАЦА ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОВЕЖДАНЕ НА СКРИНИНГОВА КАМПАНИЯ ЗА ЗА ДИАБЕТ ТИП 2 И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ  СРЕД ГРУПИ ОТ ЗДРАВОТО НАСЕЛЕНИЕ


Скринингови прегледи означава, че са предназначени за лица, при които до момента няма диагностициран кардиологичен или ендокринологичен проблем. При установяване/съмнение за наличие на заболяване или необходимост от допълнителни диагностични процедури, пациентите ще се насочват за лечение по съответния ред, съгласно Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2023 – 2025 г.


Скрининговите прегледи за диабет тип 2, ще се извършват в диагностично-консултативен кабинет към Отделение по вътрешни болести, с дейности по ендокринология и хематология.

Лекарите, които ще извършват безплатните ендокринологични прегледи са д-р Петко Иванов – специалист по вътрешни болести и ендокринология – Началник Отделение по вътрешни болести и д-р Младенов – специалист по вътрешни болести и ендокринология.

 

Телефон за записване: 088 4571922, всеки работен ден между 09:00 и 12:00 часа.
 

Скрининговите прегледи за сърдечно-съдови заболявания ще се извършват в диагностично-консултативен кабинет към Отделение по кардиология, с дейности по инвазивна кардиология.

Лекарите, които ще извършват безплатните кардиологични прегледи са д-р Мраморенска – специалист по вътрешни болести и кардиология – Началник Отделение по кардиология, д-р Попов – специалист по вътрешни болести и кардиология и д-р Стоянов – специалист по вътрешни болести и кардиология.

Телефон за записване: 088 4571912, всеки работен ден между 09:00 и 12:00 часа.